O ofertă de job, să mori după ea!

Citez:

X caută scriitor de articole pe teme culturale şi artistice!

Candidatul ideal:
– pasionat de artă şi cultură, dornic să contribuie, în regim de voluntariat, la crearea de conţinut pentru site-ul X;
– pasionat de scris de articole, interviuri şi reportaje pe teme culturale şi artistice, alese chiar de el;
– trebuie să scrie corect în limba română şi să cunoască limba engleză sau orice altă limbă străină ce l-ar putea ajuta să se documenteze pentru realizarea materialelor;
– să aibă imaginaţie, creativitate şi să scrie doar de dragul de a scrie, pentru experienţă şi pentru că îşi doreşte să contribuie activ la creşterea frumoasă a proiectului X.

Ce presupune jobul:
Scriitorii vor lucra de acasă, atât cât vor dori, fără un program impus de lucru, pe o perioadă nedeterminată.
Articolele scrise vor fi editate, dacă este nevoie, însă vor avea semnătura autorilor.
Articolele trebuie să fie cât mai originale, să trateze subiecte din domeniul artei şi al culturii naţionale sau internaţionale. Autorii se pot documenta din orice sursă, pot urmări site-uri de ştiri culturale de oriunde din lume, pot face şi traduceri sau, în funcţie de disponibilitatea lor, pot merge pe teren sau la diferite evenimente de profil din oraşul lor, în căutare de subiecte, pot realiza interviuri cu personalităţi din domeniul artei etc. Articolele trebuie însoţite şi de fotografii, pe cât posibil.

Aveţi liber la imaginaţie şi creativitate! (Vaaai, dar mulţumesc, ce favoare!!!)

Job-ul nu este remunerat şi nici nu există, pe viitor, această posibilitate. Site-ul X nu îşi propune să folosească articolele în scop comercial sau să publice reclame. Singurele obiective ale acestei publicaţii online sunt cel de a promova arta şi cultura şi cel de a antrena oameni cu talent la scris, în acest demers, fără să le impună stricteţe. Fiecare scrie şi creează atunci când are timp, când poate şi îşi doreşte. Autorii vor primi feed-back, în cazul în care vor avea de corectat/modificat ceva şi vor putea păstra oricând legătura cu echipa.

Cei care îşi doresc să se implice în acest proiect sunt rugaţi să trimită un C.V. şi câteva rânduri la adresa: cutare@X

***

Am bolduit ce mi se pare cras.
Şi acum nedumeririle mele de bun simţ, zic.

De ce ar scrie cineva pentru şi de dragul unui proiect X, cînd în aceleaşi condiţii (muncă, timp, alte resurse neremunerate) ar putea scrie pentru şi de dragul propriului proiect? Care e avantajul aici? Că nu m-am prins.

S-ar spune că scriitorul respectiv îşi face un nume. Really?
Nu cumva pleiada de voluntari, cu semnăturile lor cu tot, construiesc un nume pentru site-ul cuiva care, de la un punct şi tocmai datorită calităţii articolelor publicate va ajunge să se vîndă bine ca spaţiu de reclame? Va începe atunci să îşi plătească contributorii? Mă îndoiesc.

Şi, chiar dacă ar fi aşa, pînă la această situaţie nici măcar sperată de administratori se creează un precedent (încă unul!) în virtutea căruia majoritatea antreprenorilor se vor aştepta de la oamenii cu talent la scris să îşi ofere abilităţile, cunoştinţele, timpul, informaţiile şi resursele gratis. (Trendul ăsta face deja victime serioase printre fotografi şi printre artişti).

Iar asta nu e corect pentru nimeni, fiindcă nimeni nu se hrăneşte cu aer sau reputaţie pe planeta asta, din cîte ştiu. Cu sau fără cauze nobile.

Mulţumesc frumos pentru oportunitatea neaşteptată, X. But no, thanks.

©M.V. Fishbones